Поморие-до

 
Поморие-до

Дом Стефчеви
Дом Дани
Дом Маркулиеви
сЧерноморец
Безплатни обяви
Продава имот
Чат клуб
Карта
Видео
Картички
Карта на сайта
Приятели на сайта
За контакти
форумПубликации / Спомен от Поморие

Спомен от Поморие
23.06.09 15:38

Автор:Маргарита Стоянова
И ето колата е в гаража,а саковете ни са разхвърляни из уютната боксониера. Не чакаме и минута повече измъкваме банските и хавлиите и тръгваме на плаж.
спомен от Поморие
Поморие-до сайта предлага оферти квартири под наем на морето en

ru


                                       Спомен от Поморие
                          автор  Маргарита  Стоянова  

      Лятото на  2008г първата  седмица  на  август .Пътуването вече е зад гърба ни.
Ето го завоя  на Поморие ,плавно намалям скороста ,тази гледка не бива да се пропусне .Море ,море и пак  море .На входа на града ни посрещат  високи  красиви  хотели  "Марина Холидей"  и   " Сънсет Ризорт" ,поглеждаме  ги с доза
завист  и продължаваме напред .Вечно усмихнатата Надя тръпне от  очакване. За разлика от  мен и Валя, тя идва тук за първи път,познава града  само от нашите
разкази, и повярвайте ми те не са никак скучни.Сезона е в разгара си , в старата част на града по това време е трудно да се намери място за паркиране,за  моя
радост квартирата която наехме ни осигурява гараж. Естесвено си доплатихме за тази екстра.
    И  ето колата е в гаража,а  саковете ни  са  разхвърляни из уютната боксониера.
Не чакаме и минута повече  измъкваме банските и хавлиите  и  тръгваме  на  плаж.Не е далеч  може би около пет  минути пеша , по пътя  си купъваме  плодоеве и минирелна вода .Валя не остави телефона си докато не позвани на всеки за който се сети , за минути цялата компания от миналото лято знаеше че сме тук .Даваме път на Надя първа да стъпи на пясъка ,морето е гладко като стъкло  но не за дълго ,както винаги с весел  смях нашата приятелка  се засилва и с няколко скока се хвърля във водата ,ние я последвахме макар и не със скокове .
Близо час се плискаме в морето , удоволствието е голямо .С посинели от водата устни се  излягаме на хавлиите,слунцето гали телата ни. Приятен мъжки глас  ни
поздрави , свалих слънчевите очила  и вдигнах поглед  към  непознатия.Пред ман стоеше  висок , синеок   младеж  с доста добър тен  и голяма усмивка .
-Здравейте момичета  -извука  той- от далече си личи че днес ви е първи ден на нашия плаж .Познах ли?
   Никои не би могъл да устои на тази усмивка ,единственият  начин е да  отговориш и ти с усмивка .Е, и трите го направихме ,широко и глупаво усмихнати  ние в един глас отвърнахме    
-Да наистина позна.
                                      добре дошли в поморие

          морето       сънсет резорт                                            
                   
     Така ни  посреща Поморие.                                                                   
           
 – Петьо, така ме наричат  приятелите - каза докато разпъваше пъсра хавлия върху пясъка на метър от нас- ще ме извините за нахалството но  това си е моето място.
Налага се  да се  запознаем  при това положение - подаде ръка преди да  успеем
да направим каквото  и да е.
Надя пое протегнатата ръка  и  бързо  се представи:
-Аз съм веселото Наде така ме наричат приятелите - и тримата избухнахме в буен смях , което не и попречи да продължи - Тази красавица с ярко червена коса и зелени котешки очи наричаме Марго , а това  симпатично миньонче е Валето  по
известна между приятели като малката  Валя.- смеха ни леко заглъхваше когато
някои ма прегърна  през рамо.Обърнах се леко стъписана ,малко по- висок от мен
прехвърлил през врата хавлия  Найден  стоеше до мен , доста потъмнял от слънцето .На секундата се хвърлих отгоре му и го разцелувах по бузите, след което и Валя направи същото .
– Чакайте  да ви огледам .Не сте се променили .Все едно  вчера сме били заедно
А коя е тази  русокоска  ? Няма ли да ме запознаете с нея?- изтрелваше въпросите
един след друг .А Надя стоеше като закована  вперила  очи в него.Поза в която до сега не я бях виждала ,изглеждаше като омагьосана.Леко навела глава  тя се преближи и му подаде ръка погледна го право в очите  и  много сериозно  каза.
–Приятно ми е Надежда,а вие сте?
-Найден - отговори той - и властно я дръпна в нежна прегръдка- и на мен ми е приятно да се запознаем.- весело ни намигна над русата и глава.
 -  Какво ще кажете за една  водна топка -попита Петьо  и приятелски  потупа
Найден по рамото.
-Може би не днес -каза Валя -от опит знам , стоим ли повече от час на  плажа ще
изгорим  лошо и утре не бихме могли да доидем отново .Освен това цял ден сме
пътували и вече едва стоя на краката си.Момичета предлагам за днес да преключваме с плажа и утре е ден.Да  вземем душ и да проверим какво има по цетъра на Поморие.-Момчетата  не останаха много доволни от това предложение но  ние  се съгласихме. Събрахме хавлиите и тръгнахме  към стълбите .
- А къде ще се видим доечера  - извика след нас Найд.-Вече се оговорихме с тайфата  да направим джумбаре във ваша чест , нали няма да ни разочаровате.
- Не бихме пропуснали  - отговорих му аз - звънни след час да се оговорим къде и кога  .
– Веднага ти отговарям .Тук на плажа към  девет вечерта , сложете си бански  и
не много дъги рокли , най-вероятно ще се понамокрим .Бирата и мидите са от мен.От вас се иска само да дойдете , ако не аз ще дойда да ви доведа .
–Едва ли ще се наложи - влезе  в разговора и Валя- хайде сега тръгваме  ще се видим  след около  два часа  и  донеси повече бира че нашето Наде пие поне две.
Изпратих целувки на момчетата и тръгнахме.
     Надя обикновенно много приказлва , мълчеше през целия път към квартирата .
Двете с Валя обсъждахме къде да я заведем най-напред , по магазините или  по
крайбрежната улица на градчето .Неусетно стигнахме до квартирата , бързо се качихме по стълбите и  влязохме в малкия апартамент.Отне ни около един час да  се освежим в банята след което единодушно решихме  да отидем да разгледаме  центъра на града . Двете с Валя  бяхме приятно изнинадани от новия облик  на главната улица в Поморие . Нова модерна настилка ,  млади дръвчета бих казала че  е съвсем друг град ако не бях сигурна че сме в Поморие . Обиколихме  магазините накупихме си  гримове, бельо    и  красиви миниатюрни летни дрешки  и елегантни сандали. Та нали за това сме дошли  да си починем от блъсканицата в големия град  и да изхарчим  по някои и друг лев.  Надя  избухна в луд смях.
–  Момичета ако всеки един ден от почивката  ни минава с харченето на толкова пари  най-вероятно няма да искараме и половината  на  десете дни които сме  планували за отдих на море.Добре че  квартирата се плаща предварително иначе трябваше да  мием чинии за да платим.- двете с Валя също се засмяхме на тази преспектива.
- Е хайде да   приберем  покупките в квартирата и да отиваме към плажа ,че до
колкото познавам Найд  още в девет  и пет  ще стои пред вратата да ни чака  че,  да не му избягаме.А и доколкото схванах сега има още една причина да  не ни оставя на мира – Валя  прегърна  Надя  през кръста и продължи със същият  закачлив тон- Една  руса главица му взе  ума  и  тои на всяка цена ще гледа да е близо до нея  за да може да си го прибере по някое време на  ноща.- Надя  нервно се отдръпна  и сериозно погледна  към  дребничкото момиче.
- Сериозно ли мислиш че  му взех ума ? Едва ли такъв мъж би се впечатлил от  моята руса глава.-
- О  ,  повярвай ми сладката ми познавам добре този мъж и ми стана съвсем ясно коя главица му завартя  ума още щом я зърна.Освен това като те гледам и слушам и твоето сърце  учести ритъм  в същия момент.Не  искам да ствам сватовница но определено мисля че вие двамата си подхождате.Ще ми бъде много интерестно да   наблюдавам  как ще се развият нещата . Мога да дам прогноза и ако има желаещи  можем да се обзаложим  за  изхода на  вашето запознанство.-Надя се усмихна едва и  лекичко шляпна Валя по дупето .
- Да може да се обзаложим че само така ти си е сторило .От опит знам че изпитам ли  нежни чувства към някои още щом го видя, то той е или зает  с  гадже или  само гони бройка . А аз не бих имала връзка с нито един от двата типа , така че  давай  да се обзаложим. Предлагам Маргото да  е  гарант че която загуби ще си плати облога  без да увърта . И също така предлагам  залога  да е  една  веяеря  със шанпанско през  последната вечер  преди да заминем.
- Аз съм съгласна . Веднага слагам подписа си  на съдия   под този облог.-весело захванах играта на Валя  почти на сто процента сигурна че  Надя ще загуби.Познавах  Найд  от близо  пет години и  бях съвсем на ясно що за човек е, и въпреки че не очаквах  да се влюби  така лековерно от пръв поглед , сама видях когато това се случи  и бях на пълно съгласна с  прогнозата на Валя че от това ще излезе нещо голямо.Хвърлихме торбите на леглата  и всяка се облече за излизане.Както обещахме  и трите си  сложихме   бански .Надя беше със зелено късо потниче и съвсем къси дънкени панталонки.Къса  черна поличка и бледорозова
полупрозрачна  туника беше тоалета на Валя. За да избегна    закачките на Найден сложих кремава къса рокличка с гол гръб. Още докато слизахме по стълбите чухме  мъжки смях пред входната врата .Найден и Петьо  стояха облегнати на един черен мерцедес  и  се заливаха  от смях .Когато ни видяха и двамата млъкнаха  и  видимо впечетлени  се запътиха към нас.
- Та ще ни осведомите ли на какво толкова се радвате- усмихнато ги запита Валя
с което разчупи настъпилата за  момент  тишина - или  още от сега ще ни поставите в неудобно положение.
- О не смятам да го правим- подхвана Петьо с съсщата усмивка която бяхме видели по рано днес- веднага ще информирам младите дами на какво се радвахме
Преди две години давмата с братовчет   ми  имахме едно премеждие в един бар
за което когато и да се сетим ни облива  вълна от  истиричен смях .С удоволствие  ще ви разкажем случката но нека да е по късно  за да се насладят и другите от тайфата , макар че много от тях вече са я чували не един път.
- А кой е братовчет ти ? Познаваме ли го? - попитах аз .
- Разбира се че го познавате . Ето го тук до мен - каза Петьо и потупа приятелски Найд по рамото.-Но да тръгваме  ако искаме да сварим бирата  и мезетата.
 Тръгнахме и  Найд започна уживено да изрежда кои наши приятели ще бъдат на купона .Неусетно се бяхме подредили така както съдбата беше отредила ,Найд до
Надя, Петьо до мен  а малкото Вале вървеше отстрани  леко обърната към нас.
Точно в девет и десет бяхме на плажа .Близо до вълнолома  се виждаше голям
огън  и много хора около него .Още от пръв поглед ми стана ясно че купона ще продължи до  ранни зори.Имаше  много бира  , върху огъня  имаше голяма теникия на която се пекът  миди и риби,някои свиреше на китара  и  пееше весели песни а отсрани доста гласове му пригласяха.   Гледката омагьосваше.
Когато се преближихме около дваисет човека се втурнаха срещу нас и  в един глас  казаха .
- Здравейте милички, как сте сладури - почти не виждах кои и къде ме целува
толкова бях заслепена от щастие .Приятели толкова близки за мен с които се чувахме редовно но за съжеление рядко се виждахме ни бяха заобикулили и ни прегръщаха  целуваха  и ни повдигаха над  земята.Еуфорията беше голяма . Минаха  десетина минути и повече докато всички се успокоят  и веселбата започна със пълна сила .Изпиха се доста бири изядоха се доста миди изпяха се много песни .Поговорихме си със стари познати . Беше много весело  .
В разгара на  купона  Петьо се приближи към мен и се усмихна чаровно така  както само той може да се усмихва .
- Знаеш ли отдавна чаках да се запозная с теб , миналото лято закъснях , с ден два
ви изтървах . Много разкази съм чул за теб и Валя  а и доста снимки съм видял  и
винаги имах чувството че  ще те харесам , и сега ти казвам че то се случи , още днес следобед като те видях  разбрах че ти си момичето от моите мечти , надявам се  че моята откровенност не те обижда или плаши . Но при положение че имаме само десетина дни за  да се опознаем  реших че колкото по бързо ти призная какво изпитвам към теб  то толкова по бързо ще разбера дали имам някакви шансове.-Стоях и го гледах  без да мръдна никога до тогава не ми се беше случвало  мъж да подходи така към мен още по- малко някои с които съм се запознала преди часове . Не знаех какво да отговоря .Просто мълчах  имах чувство че стоя така вече часове.Погледнах към тайфата всички си приказваха вече по - тихичко от колкото по рано но веселбата продължаваше.В единия край на огъня се виждаха  Надя и Найд  леко приведени един към друг нежно  да си приказват  и което беше по интересно те се държаха съвсем  интимно за ръце.
 Значи при тях нещата бяха  се развили   макар за крато време така както очаквахме -помислих си и погледнах към леко смутения Петьо които свъсил вежди очакваше моя отговор.
-Знаеш ли - тихо заговорих - бих казала че чувствата ни са взаимни.И аз те харесвам но за съжеление не мога да ти дам положителен отговор .Ще бъда откровенна с теб .Нямам голям опит в любовта , а малкото опит който съм натрупала е свързан с голямо разочарование , затова не мога да се хвърля в една връзка с човек които не познавам.Искам да ме разбереш  може би след време като се опознаем .... Не зная нищо не мога да ти кажа .Просто ти ме обърка тотално с това нестандартно предложение . Може би ... - обърнах се и тръгнах към огъня
- Моля те Марго дай ми шанс  нека се опознаем.Влюбих се лудо във теб  още щом
ме погледна днес моля, моля, моля, виждаш ли три пъти ти казах вълшебната думичка .- и пак тази неустоима  усмивка  не можех да и устоя, усмихнах му се топло  леко разароших косата му ,погледнах го , сините му очи ме пронизваха.
- Мога да ти дам малко време,  може би  седмица , но ти казвам ще бъдем само приятели  не мога да те игнорирам   но не мога и от първия ден да се хвърля в тази авантюра  бих искала малко да  те опозная  и може би след това ще ти отговоря  все пак сме големи хора не сме деца ,вярвам че ме разбираш.
- Е добре  нека така да е но те предупреждавам , ще направя всичко възмочно да те спечеля .Повярвай  като казвам всичко имам предвид абсолютно всичко -каза
и много бавно и нежно  ме целуна по  очите . От тази целувка по кажата ми пробягаха  хиляди мравчици  осетих онова чувство  на  трепет в стомаха си и под  лъжичката  , с една дума настръхнах.Дали да дам шанс или да се отегля докато все още не ме е заболяло. Е  казах си смело напред и остави нещата да се развиятот  самосебе си.С тази мисъл заспах в ранни зори .

                                                                            2

    Боксониерата е с источно изложение  и  слънцето се показва в прозорците  в ранни зори. .Отворих очи и бях заслепена от силната светлина ,примижах  и се надигнах на  една стрна.Валя  и
Надето още спяха . Тихичко се измъкнах от леглото и си пуснах   с кафе машината ,малко се претиснявах да не събудя момичетата   но  кафето натделя над това ми притеснение.Наслаждавах се на  ароматната напитка и  расъждавах над снощните си преживявания.Интересното беше че
мисълта ми все по - дълго се задържаше върху предложението на Петьо . Дали търси  бърза лятна авантюра  или   наистина  мисли това  което каза , до  колко  беше откровен . Такива мисли  се въртяха в главата ми когато   осетих  слабо  раздвижване  зад гърба си , Надя  се протягаше  в леглото  и  усмихнато  ми  прошепна  -
  -  Сипи и на мен от този елексир на любовта . И аз  като  по голямата част от населението на земята  започвам  деня си с чаша  горещо  кафе- стана от леглото и ме прегърна  през кръста,  още
докато бях  с гръб към нея  и наливах кафе в порцеланова чаша.
 - Знаеш ли мисля  че ще  плащам вечерята , ние двамата с Найд  наистина се харесахме. За пръв път  в  живота  си говоря  с някои  мъж толкова свободно  и то на всякакви  теми .Имам предвид когато  сме на саме . Повечето  мъже  първо  ме свалят  докато ме вкарат в леглото след  което   губят   интерес  и  почти  не говорят  с мен  или ако говорят  то е за футбол или  някоя  подобна тема  в която аз не мога да взема  участие  по простата причина че  не ми е  интересно .А виж Найд  е друго нещо   макар и съвсем  в началото на нашата връзка   ясно  осъзнавам че  с него  не бих  могла  и две минути  да скучая .Снощи  захванахме  толкова много теми  които  са  ми
интересни   и  учудващо за мен самата  бяхме в синхрон  почти постоянно  , е, имаше и малки изключения  в които не  постигнахме  консенсос  но мисля  че с времето  ще се разберем. -  Надя
отпи глътка от горещото кафе и продължи в същия тон без дори да  забелязва  че  води  монолог .
Аз  стоях все още до  кафе машината  и я гледах  без   да се опитвам да я прекъсна  с дума   или
жест .
- Е  разбирам  отлично  че сме прекарали  едва няколко часа заедно  и дори   не може да се каже че
сме започнали  връзка ,  но нали знаеш  те тези неща се усещат .Марго  какво  ще кажеш ? Мислиш
ли че  е сериозен  и  няма  да  ме  прилъсти и  след това да ме изостави  като  повечето  които  съм
срещала  . Кажи  червенокоске? Дай  ми малко кураж.
 Преближих се до  масата   дръпнах  най-близкия  стол  бавно  се настаних  на  него   и  погледнах
сияещото и  лице  
 -  А ти как мислиш  щях  ли  да стана  съдия  на   този  облог  ако  не  мислих така  още в него момент . Знаеш ли   миличка    макар и никога  да не   съм  ти го казвала  ,  много често когато   се чувах  с  Найд  по  телефона   все  ти  ми идваше  на   ума . По  някаква  необяснима за  мен  причина   винаги  съм  ви  събирала  макар  да  знаех че  дори  не се познавате . Незнам  , наречи
го  съдба .-  отпих  от кафето  погледнах я над ръба на чашата си  и  заявих  -  Аз  наистина  вярвам  че вие  сте родени  един  за друг .
-  И  аз   съм  на същото  мнение  - през  сънлив  смях  Валя  се  вллючи  в нашия  разговор  -А  за мен  няма ли  чаша  кафе  -  И  защо  си позволявате  да  обсъждате толкова  важни теми  в  мое отцъствие . Не  мога  да  повярвам  че не ме събудихте  за  да  се включа  в  този  така  интересен  разговор . Сега  една  от  двете  трябва  да  ми разкаже  с  подробности какво си бъбрехте  до сега.
Какво  испуснах? - дребното  момиче се   измъкна  от  леглото  като  змииче  и  със  замах  си наля
чаша  кафе . - И  освен  това  ще  очаквам  от  теб  Марго  пълен  и подробен  разказ  за  таиничкият
разговор  между теб  и  усмихнатия  Петър .И не  позволявам  увъртания . Снощи  съвсем  ясно
 прочетох  по  жестовете  му  че  ти говори  нещо  много  мило и  интимно  , така че  си   помисли
преди  да   се  опиташ  да  ме заблодиш . И  дваете  много  добре знаете че  от  малкото Вале нищо
не  можете да  скриете - продължаваше  да се усмихва  весело над  чашата  с  кафе - сега  аз  влизам
в  банята  а вие двечките  през  това  време  си пригответе писмените  изповеди   за  да не се налага  да  прилагам  полицейски  мерки  за  намиране на доказателства .
- Не е честно - викнахме  в един глас  с  Надето  - не може  така  безцеремонно  да ни пререждаш  за  банята .
- Мога , мога   вие  само гледайте.- и с  бързи  подскоци се отправи  към банята  като се смееше  високо  на  нашите  опити  да   я  спрем.
  Не след  дълго  и  ние   се  вредихме  за   сутришен тоалет . Точно  в  10.00 се  приготвихме  за  
излизане . Днес  бяхме  решили  да  прекараме  един  приятен  предиобед  на  плажа  с  приятели
от  града . Както се казва  да се видим на трезво  и на  светло .Морето  беше  кристално  чисто  и
нямаше  нито  една вълничка . Море  мечта.Постлахме  хавлиите на същото  място , оставихме багажа  и  се втурнахме  във  водата. Усещането  за  студ  в първия  момент  те кара  да  спреш  ,
но  ние  не го направихме .Гмуркахме се  около  половин час  , при  последното ми изплуване
над водата  се озовах  очи  в очи  с Петьо  , беше впил поглед  в мен.Усмихнах му се  и  с  две ръце
изтрелях  към него  струя  вода . В  този  момент  Валя  изплува  до мен  и  направи  съсщото , двете   го  пръскахме  и се  смеехме  докато  той  се опитваше  да  отвърне  на  водната  струя .От
някъде  изникана  и Найден   хванал  Надя  за  една  ръка ,  а  в  другата  държеше  волейболна  топка . Веднага  захванахме  спор  кой  в  кой  отбор   ще  бъде , накрая  решихме  че  ще  играем
момичета  срещу  момчета  , макар  че  те  бяха  само  двама  а  ние  три. Подхвърляхме  топката  
един  към  друг  и  угласяхме  плажа    с  весели  викове  и  смях.Когато  излязохме  на  пясъка  
единодушно  решихме  че  ще  хапнем  сладолед .  Найден  и  Надя  отидоха  да  купят  от  близкото
капанче. Аз  Валя  и  Петьо  захванахме  весел  разговор  за   снощния  купон . След  снощното  предложение  очаквах   че  ще  бъде  доста  неудобно  да  си  приказваме  ,  но  нямаше   и  следа
от  неудобство  в  отношението  ни . Разговора   вървеше  леко  като прескачахме от тема  в  тема .
       Не след дълго станахме да си  ходим . Оговорихме  се с момчетата да се  видим  привечер  на  
един капан  на крайбрежната  улица .Очакваите  продължение


Национална  акция
„ Достъпна среда за
всички"

Подкрепете ни

dostypna sredaartery ARTERY
фен зона Само за фенове

най-старата история такава каквато я видях
Община Поморие.
Реализирани
проекти
към общината.
връзка с саита на община Поморие


0.0565