Поморие-до

 
Поморие-до

Дом Стефчеви
Дом Дани
Дом Маркулиеви
сЧерноморец
Безплатни обяви
Продава имот
Чат клуб
Карта
Видео
Картички
Карта на сайта
Приятели на сайта
За контакти
форумПубликации / "Гранд Хотел Поморие" – лидер в балнео- и СПА услугите в България

"Гранд Хотел Поморие" – лидер в балнео- и СПА услугите в България
17.06.09 19:09

Автор:Екатерина Геловска
България ще бъде домакин на следващата среща на работна група за изготвяне на ИСО стандарт в областта на СПА, която ще се състои в края на октомври в Поморие, съобщи д-р Силвия Паскалева по време на панела, посветен на балнеологията и СПА туризма.
Гранд Хотел Поморие
Поморие-до сайта предлага оферти квартири под наем на морето en

ru


Автор: Екатерина Геловска

"Гранд Хотел Поморие – Балнео, СПА и Уелнес" ще бъде инициатор за създаването на Институт по класическа балнеология и иновационни продукти. Това съобщи Йонка Янакиева, маркетинг директор на хотела, по време на заключителния панел на форума "Туризъм на отворените пространства", който се проведе в "Гранд Хотел Поморие". Целта е да се подпомогне браншът с научни публикации и разработки, които ще допринесат за развитието на балнеосектора в България. Дружеството, съвместно с Община Поморие, ще продължи да инвестира в бъдещи екопроекти за опазване и съхранение на "златното съкровище" – Поморийското езеро и крайбрежната ивица.

Форумът се проведе в рамките на Петата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция. Съорганизатори бяха Националният борд по туризъм и Източноевропейската асоциация за балнео, СПА и уелнес с подкрепата на Държавната агенция по туризъм.

Събитието започна с връчването на сертификат за качество – EUROPESPA med на Европейската СПА асоциация (ЕСПА) на "Гранд Хотел Поморие". Документът удостоверява, че хотелът отговаря на най-високите изисквания за сигурност и качество на предлаганите услуги. Сертификатът бе връчен на генералния мениджър на "Гранд Хотел Поморие" Бисерка Хънкова от д-р Курт фон Щорх, мениджър качество в ЕСПА. По думите му това е един от най-добрите хотели, които той е посещавал. Д-р Курт фон Щорх каза, че резултатите, отчетени след одитната проверка в "Гранд Хотел Поморие", напълно съответстват на висок

"Гранд Хотел Поморие" – лидер в балнео- и СПА услугите в България

ите стандарти и изисквания на ЕСПА за балнеология и поставят хотела на 12-о място пред 40 други категоризирани хотели в Европа. Според него инвеститорът Митко Събев е създал един изключително конкурентоспособен хотел, който предлага уникален продукт със запазена марка на Поморийското езеро. Ето защо "Гранд Хотел Поморие" има всички шансове да се наложи не само на българския пазар, но и в цяла Европа, каза той. От началото на 2009 г. до момента броят на гостите е нараснал с близо 28% и общият брой реализирани нощувки достига 17 824, което определя "Гранд Хотел Поморие" като хотел с най-висока средна заетост за страната.

Конференцията срещна представители на законодателната и изпълнителната власт, председатели и членове на представителни туристически организации, главни редактори на български медии, кметове и представители на областни администрации. Тя даде възможност да се обсъдят актуални въпроси, свързани с развитието на туристическата индустрия в България и по-специално въпросa за използването на термалните води. Целта бе да се постави началото за обсъждане и подпомагане развитието на балнеологията, СПА и уелнес индустрията и съпътстващата туристическа услуга, да се постави въпросът за собствеността и използването на термалните води у нас и практиката в други страни, както и проблемите, свързани с обучението на кадри за СПА индустрията.

България ще бъде домакин на следващата среща на работна група за изготвяне на ИСО стандарт в областта на СПА, която ще се състои в края на октомври в Поморие, съобщи д-р Силвия Паскалева по време на панела, посветен на балнеологията и СПА туризма.

Според Стефан Шарлопов, председател на БСБСПА, не трябва да се преекспонира и да се злоупотребява с името СПА, защото в днешно време започнаха да наричат СПА всеки масажен кабинет. България трябва да се утвърди като целогодишна дестинация за балнео, СПА и уелнес туризъм, да се превърне в център за превенция на населението в Европа, да не бъде превърната в менте СПА дестинация и да се възвърне доверието в страната ни като дестинация – това са част от целите на Българския съюз за балнеология и СПА туризъм, споделени от Сийка Кацарова, главен секретар на БСБСПА. Според цитирано от нея проучване на НОЕМА СПА туризмът е на трето място по брой привлечени туристи в България след морския и планинския. Ако страната ни заложи на целогодишните форми на туризъм, това би довело до положителен ефект и би променило имиджа на страната ни като масова лятна дестинация, каза тя.

Рейнхард Петри, проект мениджър в Европейската СПА асоциация, представи целите и задачите на организацията, чиято основна цел е внедряване на международни СПА стандарти в различните дестинации и хотели. В ЕСПА членуват 22 европейски държави, които представляват повече от 1200 медицински обекта, курорти и организации, обединени от общото желание секторът да допринесе за подобряване на здравето на хората. Във всяка от тях има различен брой СПА хотели – в Люксембург например има един-единствен СПА хотел, докато в Германия броят им надхвърля 300. Една от основните цели на организацията е да лобира в полза на балнеологията и СПА в Европейската комисия и Европейския парламент в сътрудничество с други организации в областта на туризма, каза Рейнхард Петри.

Европейската СПА философия предвижда на първо място

Превенция и рехабилитация,

защото системата на здравеопазването струва на държавите по-малко при правилна профилактика, отколкото лечението на болни, подчерта експертът.

По данни на ЕСПА продължителността на престоя в СПА хотели леко намалява през последните пет години във всички европейски страни. В същото време нараства делът на медицинските СПА, които през 2002 г. са били 60% от общия брой, а през 2007 г. са вече 72%.

Проучване на най-големия европейски туроператор ТУИ посочва, че основна причина за посещение на СПА в днешно време са търсенето на почивка и релакс, но в бъдеще превенцията и профилактиката ще играят все по-голямо значение. Тук е и ролята на балнео- и СПА хотелите, които е важно да пропагандират здравословния начин на живот и здравословното хранене, посочи Рейнхард Петри.

22% спад на приходите в туризма очаква Румен Драганов

Около 3-5% спад на броя на туристите през летния сезон и 22% намаляване на приходите от туризъм прогнозира директорът на Института за анализи и прогнози в туризма Румен Драганов. Той припомни, че в началото на годината очакванията за летния сезон бяха значително по-драматични – тогава спадът се оценяваше на 40-50%, по време на борсата "Ваканция" прогнозата бе за 30%, а с днешна дата можем да отчетем, че намаляването на туристите ще е в границите на разумното, каза той. Спадът на руския пазар например се очертава в рамките на 8% при 40% намаляване на руските туристи на останалите пазари. На британския пазар ситуацията все още не е много ясна, но със сигурност ще има ръст на късните записвания, прогнозира Румен Драганов.
Заедно с това той подчерта, че въпреки сравнително неголемия спад в броя на туристите значително по-малки са очакваните приходи от туризъм. Основните причини за това са три – девалвация на обменния курс на редица валути като рубла, британска лира и румънска лея; намаляването на цените на туристическите услуги като цяло и ограничаване на разходите от страна на туристите.
Голям резерв според него е вътрешният туризъм. Като пример той посочи, че българите генерират 1,5 млрд. евро приходи във вътрешността на страната. Румен Драганов посочи още статистически данни: делът на туристическата индустрия към БВП е 11%, но заедно с транспорта и комуникациите – над 15%. Приходите на глава от населението от чуждестранни туристи възлизат на 323 евро при 1766 евро на човек годишно в Австрия например. Броят на заетите в туризма през 2008 г. е бил 324 хил. души.
Основният проблем в момента е недостигът на 50 млн. лв. оборотни средства за започване на сезона, посочи експертът. Според него финансовата криза ще застраши взелите кредити и недостигът може да достигне 200–250 млн. лв.
Според прогнозите на Румен Драганов към 2020 г. делът на туризма в БВП ще нарасне леко до 11,3%, приходът на глава от населението ще се увеличи до 1200 евро, а броят на заетите в туристическата индустрия ще достигне 450 хиляди души.
Управление на туристическите атракции, програми за хотелски мениджмънт, програми за франчайзинг, оператори на голф игрища, ИТ технологии и др. са сред областите за иновационни стратегии, които ще доведат до по-бързо развитие на туризма, смята Румен Драганов.

 източник


Гранд Хотел Поморие

стадион
стадиона на гранд хотел"Деца в неравностойно положение", "деца инвалиди" или "деца с увреждания", както и да ги наречем, звучи страшно и тъжно, но това е факт и тези деца ги има.

От какво се нуждаят децата с увреждания
Национална  акция
„ Достъпна среда за
всички"

Подкрепете ни
Дамски клуб
женско онлайн списание
Поморие
За дома - БГ
Детски сайт
0.0746